e-bike
Blog

Het is belangrijk om de accu van je e-bike te onderhouden

Bij de aanschaf van een e-bike moet je op veel dingen letten. Zo is het belangrijk dat je een motoraandrijving kiest die bij je past, en moet je jouw elektrische fiets natuurlijk voorzien van een goed onderhoud. Zeker als het aankomt op de accu is dat van groot belang. Zo hou je de actieradius van je e-bike optimaal, en kun je blijven genieten van een elektrische fiets met een goed werkende accu.

De meest e-bike accu’s zijn tegenwoordig voorzien van een Li-Ion techniek. Deze accu’s hebben een lange levensduur mits ze op de juiste manier behandeld en opgeladen worden. Alleen op deze manier verleng je de levensduur van de accu, en kun je dus optimaal blijven genieten van heerlijke lange fietstochten. Een goede oplader voor je accu is allereerst van groot belang. In de meeste gevallen wordt deze meegeleverd bij de aanschaf van je elektrische fiets.

E-bike accu opladen op de juiste manier

Een elektrische fiets is een waardevol bezit. Juist daarom is het goed om je wat meer te verdiepen in de oplaad technieken van de accu. Doe je dit namelijk op de verkeerde manier, dan kan er onherstelbare schade worden veroorzaakt waardoor jouw e-bike accu niet of nauwelijks meer functioneert. Zorg er daarom voor dat je de accu van je elektrische fiets direct oplaadt als deze leeg is. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je accu volledig leegloopt door een zelfontlading.

Hierdoor neemt de capaciteit van de accu op en kun je deze niet meer optimaal opladen. Ook als de accu nog niet helemaal leeg is, kun je deze opladen. Je kunt dit het beste éénmaal per maand doen. Zeker als je jouw e-bike een tijdje niet gebruikt is accu onderhoud van groot belang. Fiets je vaak kleine afstanden waarbij de accu niet volledig leeg raakt? Leg de accu dan niet constant aan de lader. Zeker een Li-Ion accu voor een e-bike neemt hierdoor in kracht af.

Het bewaren van de e-bike accu op de juiste temperatuur

Als je jouw elektrische fiets niet kunt stallen in een vorst of vochtvrije ruimte, dan is het van het grootste belang dat je jouw accu loskoppelt van de fiets. Een accu van een e-bike is namelijk niet bestand tegen grote temperatuurverschillen of vorst. De levensduur van de accu wordt hiermee aanzienlijk verkort.

Ook als je jouw accu wilt opladen dien je dit niet bij vorst of lage temperaturen te doen. Hierdoor veroorzaak je namelijk een chemische werking in de accu, die de levensduur van de e-bike en zijn accu verkort. Daarnaast kan opladen bij een te lage temperatuur zelfs voor onherstelbare schade aan de accu zorgen.

Geef een reactie