vuilcontainer huren
Blog

Samen milieuvervuiling tegengaan

Overal om ons heen horen we steeds meer over milieuvervuiling en wat we hier als mensen tegen kunnen doen. Minder plastic gebruiken omdat dit in de zee terecht komt en de fabrieken en verbranding de lucht vervuilen, minder onnodig verbruik van water, gas en licht omdat dit niet overal een zekerheid is, en steeds meer nieuwe regels rondom afvalscheiding. Ook barst het gelukkig van campagnes om milieubewust gedrag op wat makkelijkere wijzen te bevorderen, bijvoorbeeld door een vuilcontainer huren aan te moedigen bij verbouwingen, zodat men zeker is dat het afval goed terecht komt.

Focus op afvalscheiding

Vooral dit laatste lijkt veel directe invloed te hebben op ons leven, omdat we thuis constant afval produceren en je je toch steeds meer afvraagt, ‘doe ik dit wel in de juiste prullenbak?’, ‘is een drinkpak papier of plastic?’, en ga zo maar door. Omdat er door veel gemeentes wordt verwacht dat niet iedereen zich hier even strikt aan zal houden, zijn er veel nieuwe regels opgesteld omtrent boetes, en betalingen voor bijvoorbeeld iedere extra container restafval die je produceert, om men te motiveren zoveel mogelijk te scheiden waar dit mogelijk is.

Zo was het bijvoorbeeld recentelijk in het nieuws dat in het Groene Hart iemand een lege chips zak in zijn plastic afval had gedaan, terwijl deze bij het restafval hoort. De vuilnismannen hadden dit gezien en hebben via het afval terug getraceerd van welk huis het afkomstig was. Toen meneer thuiskwam lag er een boete van 90 euro op de mat.

Meningen verdeeld

De reacties onder de Facebook post van het nieuwsartikel barstten van onenigheid en veel sterke meningen over het incident. Velen reageerden met verbazing, niet zozeer over de boete, maar over het traceren van de man via zijn afval. Privacy schending, werd dit vaak genoemd, maar ook vaak dat het belachelijk was dat er überhaupt op gelet werd. Anderen schoten soms gelijk in de verdedigen bij het zien van zo’n reactie: wacht maar tot je kleinkinderen hebt, dan realiseer je je al snel dat je die wil beschermen van de achteruitgaande staat van de aarde.

De vraag blijft nog steeds of er ooit regels zullen komen die voor iedereen waar te maken zijn. Er is altijd wel iemand die het toch net iets te ver vind gaan, maar gelukkig zijn er ook nog een aantal die dit combineren met gezonde zorgen over de toekomst van onze planeet en hoe we deze kunnen redden.

Laat een antwoord achter