Computer
Blog

De werking en uitleg van een processor

Een computer bevat talloze onderdelen en componenten. De een nog ingewikkelder dan de ander. Eén van deze componenten is de processor. Een processor wordt ook wel een CPU genoemd, voluit genoemd een ‘Central Processing Unit’. Ofwel in het Nederlands een centrale verwerkingseenheid. Vandaag gaan we iets meer in op dit onderdeel. Want wat doet dit nu eigenlijk en hoe belangrijk is een processor? Dit is wellicht interessant om te weten als je ergens terecht komt waarbij enige computerkennis gewenst is. Ook is het goed voor je algemene kennis.

Doel processor

Een processor is onmisbaar in een computer. Dit komt doordat een computer niet functioneert zonder een processor. Sterker nog, de computer zal niet eens opstarten zonder een processor. Een processor wordt ook wel ‘het hart van de computer’ genoemd. Dit komt doordat het voor een groot deel de prestaties van de computer bepaalt. Het is verantwoordelijk voor alle berekeningen en aansturingen binnen in de computer. Ook geldt: hoe sneller de processor, hoe meer berekeningen er per seconde gemaakt kunnen worden. Als je een nieuwe computer gaat aanschaffen, staat de processor ook vermeldt. Belangrijk is om ook goed naar dit onderdeel te kijken. Je wil namelijk de beste computer om jouw wensen te voorzien. Een gamecomputer heeft meer snelheid nodig dan een reguliere computer. Tegenwoordig zitten er meerdere processorkernen in één processor. Dit is gunstig, aangezien je computer dan sneller werkt en meer kan verwerken. Ook het geheugen bepaalt de snelheid van de processor. Daarnaast is de kloksnelheid een belangrijk onderdeel van een processor. Dit is namelijk de uitdrukking van hoeveel taken een processor in 1 seconde kan doen, ook wel ‘Herz’ genoemd. Tegenwoordig liggen de snelheden tussen de 1 en 4 Giga Herz. Op dit moment verkopen vooral de fabrikanten Intel en AMD processors voor computers.

Opbouw

Een normale, eenvoudige processor bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst bevat het een aantal registers. Dit is intern geheugen om waarden op te slaan, wat nodig is om het werk te kunnen doen. Dit interne geheugen bestaat uit de functies als: een accumulator, een statusregister, een programmateller en een indexregister. Deze functies zijn nodig om onder andere de resultaten van de berekeningen op te slaan, de laatste informatie op te halen of adressen te detecteren. Ook zit er een ALU (= Arithmetic Logic Unit) in. Dit is het centrale onderdeel van een processor. Dit is nodig voor de wiskundige bewerkingen. Daarnaast zitten er componenten in die zorgen dat de instructies worden gedecodeerd en afgehandeld.

Laat een antwoord achter